مشاوره منابع انسانی
در چند سال اخیر کارشناسان در حوزه کسب و کار به این نتیجه رسیدهاند که یکی از چالش برانگیزترین مباحث در مدیریت و رهبری سازمانها، منابع انسانی است و در عین حال، منابع انسانی مهمترین و اساسیترین نقش را در دستیابی به اهداف سازمانها ایفا میکند. از این رو همواره حضور یک مشاور منابع انسانی به منظور هدایت و حداکثر بهرهمندی از نیروی انسانی در سازمان ضروری است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا بدانید که یک مشاور منابع انسانی چه وظایفی دارد و چگونه میتواند به سازمانها کمک کند.
مشاوره منابع انسانی چیست؟
مشاوره منابع انسانی به سازمانها کمک میکند تا چالشهای مرتبط با مدیریت منابع انسانی را شناسایی و رفع کنند، فرصتهای جدید در حوزه مدیریت منابع انسانی را در سازمان شناسایی و از آن نهایت بهره را ببرند. مشاور منابع انسانی همچنین کمک میکند تا تغییرات لازم را به منظور بهبود شرایط کسب و کار ایجاد کنند. اگر سازمانی برای مدیریت بهتر پرسنل و امور مربوط به کارکنان، نیاز به کمک داشته باشد یا و حتی در مراحل اولیهی شروع یک کسب و کار به یک استراتژی گسترده نیاز داشته باشید مشاوران منابع انسانی میتوانند به شما کمک کنند تا عملکرد را بهینه کنید. مشاوره منابع انسانی فرصتهای مختلفی را برای مدیریت بهتر، ارزیابی عملکرد کارکنان، برنامهریزی منابع انسانی، بر طرف کردن نیازهای کارکنان، دستیابی به اهداف سازمان و کارفرمایان و … را در سازمان فراهم میکند.
مشاور منابع انسانی کیست؟
مشاور منابع انسانی به صورت حرفهای به ارائه راهکارها برای بهبود شرایط سازمان میپردازد و پروژههای سازمان، در حوزه مدیریت منابع انسانی را طراحی و اجرایی میکند. مشاور منابع انسانی در مسائل مربوط به عملکرد کارکنان، مصاحبه و جذب نیرو و موارد مربوط به رشد آنها، راهکارهایی را ارائه میکند تا در نهایت منجر به رفع نقاط ضعف و رشد نقاط قوت در سازمان شود. به بیان سادهتر میتوان گفت که مشاور منابع انسانی به بررسی و ارزیابی کارکنان سازمان میپردازد.
اهمیت سرمایه انسانی و مشاوره منابع انسانی
همانطور که اشاره کردیم منابع انسانی از اصلیترین عوامل تولید و مهمترین سرمایه یک سازمان به شمار میآید. در واقع نیروی انسانی به عنوان مهمترین منبع هر سازمان یکی از چالشبرانگیزترین مباحث در مدیریت سازمانها میباشد و مدیران در این بخش با مشکلات گوناگونی روبرو هستند که در صورت عدم توجه به این بخش، اتلاف وقت و تحمیل هزینههای زیاد را برای سازمان به همراه خواهد داشت.
با توجه به نقش مستقیم نیروی انسانی در رسیدن به اهداف سازمان، سازماندهی نیروی انسانی برجستهترین بخش خدمات مشاوره منابع انسانی به حساب میآید. کارآمد سازی نیروی انسانی از مهمترین برنامه های مشاوره مدیریت در این بخش است که ضمن ایجاد مزیت رقابتی به پیشبرد و موفقیت سازمانها کمک میکند. دکتر جبار باباشاهی با برنامهریزیهای مناسب، زمینه استفاده اصولی از منابع انسانی را فراهم کرده تا از این طریق سازمان از خروجی مطلوب برخوردار گردد.
خدمات مشاوره منابع انسانی چیست؟
خدمات مشاوره منابع انسانی شامل مجموعهای از فعالیتها و خدمات است که توسط متخصصین این حوزه ارائه میشود تا سازمانها را در مدیریت پرسنل خود به بهترین شکل ممکن یاری نمایند. در واقع خدمات مشاوره منابع انسانی فرایندیست که در آن متخصصین حوزه منابع انسانی، به سازمانها و شرکتها کمک میکنند تا به بهترین شکل ممکن از کارکنان خود استفاده کنند. در ادامه قسمتی از خدمات مشاوره منابع انسانی به صورت تیتر وار بررسی میکنیم:
- راهنمایی و مشاوره در امور جذب و انتخاب نیروی کار
- آموزش نیروها و کارکنان سازمان در جهت توسعه و بهبود عملکرد
- حل و فصل اختلافات پیش امده
- مدیریت پاداش و مزایا
- ارتقاء فرهنگ سازمانی
- مدیریت تغییرات
- مدیریت عملکرد
- ارائه راهکار و استراتژیها
وظایف یک مشاور منابع انسانی چیست؟
مهمترین وظیفه مشاور منابع انسانی در یک سازمان، کمک کردن به برقراری پیوند میان اهداف استراتژیک یک شرکت با اقدامات عملیاتی مدیریت منابع انسانی و نیروها است. اصولا افرادی که در حوزه مشاوره منابع انسانی کار میکنند، فعالیتهای گستردهای در شرکتهای مختلف انجام میدهند و از آنجایی که علم آکادمیک مربوط به این حوزه را نیز دارند، افراد بسیار ارزشمندی برای مجموعه تلقی میشوند.
یکی دیگر از وظایف مهم مشاور منابع انسانی این است که بتواند شرایط منابع انسانی در سازمان را ارزیابی کرده و یک گزارش جامع به مدیران سازمان ارائه دهد. به طور مختصر در ادامه چند مورد از وظایف مشاور منابع انسانی را معرفی خواهیم کرد:
- ارائه پیشنهاد به منظور تعدیل نیروی کار در صورت لزوم و نیاز سازمان
- تجزیه و تحلیل برنامههای منابع انسانی
- ارائه پیشنهاداتی در جهت به روز رسانی شرح مشاغل موجود در سازمان
- تهیه گزارش از اقدامات انجام شده در حوزه منابع انسانی
- مشاوره مدیریت در زمینه اجرای سیاستهای منابع انسانی
- تدوین، تجدید نظر و اجرای سیاستهای منابع انسانی
- اطمینان از تطبیق خدمات منابع انسانی با سیاستها و قوانین کار و تامین اجتماعی
- ارائه جلسات و دورههای آموزش سازمانی مربوط به منابع انسانی
سخن آخر
در سالهای اخیر، تحقیقات نشان میدهد که باتوجه به تاثیر غیرقابل انکار منابع انسانی در موفقیت سازمانها، وجود یک مشاور منابع انسانی میتواند تاثیر به سزایی در بهبود روند و افزایش بهرهوری کارکنان یک سازمان داشته باشد. درواقع منظور از مشاور منابع انسانی، فرد ثالثی است که برای کمک به کسب و کارها، افزایش کارآیی منابع انسانی، اجرای سیاستهای جدید به بهترین حالت، به سازمان کمک میکند. این افراد تخصص لازم در حوزه مشاوره منابع انسانی را دارند و توسط شرکتها، به منظور ارائه دیدگاه عینی به عنوان یک شخص خارج از سازمان دعوت به همکاری میشوند.